Fakty i mity na temat soli
- Szczegóły
Sól kuchenna jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant jest wręcz niezbędna w naszej kuchni. Niestety używamy jej zbyt dużo. Światowa Organizacja Zdrowia nadużywanie soli kuchennej wskazuje jako jedną z tzw. chorób cywilizacyjnych. Często mówimy, że wokół soli krąży wiele faktów i mitów, przy czym większość tych opowieści o negatywnym charakterze jest jednak prawdą. Mit jest właściwie tylko jeden: jedzenie bez soli nie ma smaku.
Fakty na temat soli i jej wpływu na nasz organizm
W Internecie znajdziemy wiele publikacji i zbiorów informacji na temat wpływu soli na zdrowie, a konkretniej na temat tego, jak nadmierne spożycie soli wpływa na nasz organizm. Sól kuchenna to niemal czysty chlorek sodu, a sód działa na nas szkodliwie. Nadmiar sodu wpływa na układ sercowo-naczyniowy, przyczynia się do nadciśnienia. To najważniejszy, ale nie jedyny negatywny wpływ: nadmierne spożycie sodu wiąże się również z innymi efektami zdrowotnymi. Mówimy o chorobach nerek, żołądka, osteoporozie, o chorobach metabolicznych i otyłości, a także obrzękach. Część z Was pewnie zastanawia się, jaki to ma związek ze studio modelowania sylwetki? - Zaraz to wyjaśnimy.
Sól jako pomocniczka w redukcji cellulitu, do którego sama się przyczynia?
Jedną z naszych specjalności jest redukcja cellulitu – nasz roll shaper potrafi czynić cuda. Spożywanie soli w nadmiarze przyczynia się do powstawania cellulitu, choć nie jest oczywiście jedyną przyczyną nieprawidłowego rozmieszczenia tkanki tłuszczowej, zmian w tkance podskórnej. I tutaj pojawia się pewna ciekawostka, paradoks. Do redukcji cellulitu domowymi sposobami zaleca się między innymi stosowanie soli do kąpieli. Nie jest to jednak oczywiście czysta sól kuchenna, a sól bogata w minerały, jak sól z Morza Martwego oferowana przez wielu producentów w różnych wydaniach. W drogeriach znajdziemy także scruby, peelingi zawierające sól. Redukcja cellulitu może być wspomagana domowymi zabiegami, w których wykorzystujemy sól pochodzącą z morza.